I.v.m. de vele regenval en verzadigde ondergrond, vraagt gemeente Venray aan iedereen om voorlopig geen gebruik te maken van de mtb routes in onze gemeente. Bij voorbaat dank.

Het Routeteam.

Beschrijving

De Mudhunters ontwikkelen en onderhouden de ATB route Venray die gelegen is in de prachtige Ballonzuilbossen in de gemeente Venray. Dit gebied dat ligt tussen Merselo-Overloon bestaat uit gemengd naald- en loofbos. Het bosgebied is genoemd naar de ballonzuil die er in 1896 is geplaatst. Dit monument is het oudste luchtvaartmonument van Nederland. Het is opgericht ter gelegenheid van de landing van een Franse luchtballon, die in 1871 was opgestegen uit het door Duitse troepen omsingelde Parijs.

B. Praktische informatie

De ruim 5 kilometer lange route (groene internationale MTB-teken) bevat 30-40% singletrack. De ruim 9 kilometer lange (blauwe MTB-teken) route bestaat voor 40% uit singletrack. Verharde wegen kom je echter nauwelijks tegen. Om de blauwe route te kunnen berijden is wat meer techniek vereist, met name op de stukken singletrack. De routes overlappen niet maar hebben wel hetzelfde start- en eindpunt (Ballonzuilmonument) en kunnen dus eenvoudig na elkaar gereden worden. Je legt dan bijna 15 kilometer af. De startcoördinaten zijn: N 51.546284, E 5.918282

Aanrijdroutes:

– Vanaf de A73, Nijmegen-Venlo afslag Venray-noord. Richting Venray, op rotonde 1/4 rond, daarna richting Uden. Blijf deze weg (Beekweg) volgen tot circa 3,5 kilometer buiten de bebouwde kom van Venray. Aan de rechterkant zie je de borden Ballonzuilbossen, mountainbikeroute. Deze weg volgen tot aan het gedenkteken. Hier kun je parkeren en is de start van de twee lussen.

– Komend vanaf de Midden Peel weg neem je ter hoogte van Vredepeel de afslag naar Venray. Ongeveer na 3 kilometer ga je links (Ballonzuilbossen- Mountainbike route).

– Bij gebruik van Google maps kiezen voor  ‘Ballonzuil Merselo’.

Combinaties met andere routes

De route kan gecombineerd worden met de routes in Overloon en Ysselsteyn. Deze verbindingsroutes zijn gemarkeerd met gele bordjes en zwarte tekens. De verbindingsroute naar de MTB-route van Overloon start vanaf het start- en eindpunt van de groene en de blauwe route (bij het Ballonzuilmonument). De verbindingsroute naar de MTB-route van Ysselsteyn vind je ongeveer halverwege de blauwe route, onder de hoogspanningsdraden, en wordt aangegeven met een bordje: ‘route Ysselsteyn’.

Opmerkingen over de route

Een verdwenen bordje of een omgevallen boom? Mocht je op een onvolkomenheid stuiten, meld dit dan direct bij onze werkgroep die zorg draagt voor de vaste route. Klik hier voor het emailadres en het telefoonummer

Als werkgroep Onderhoud Vaste Route doen we een beroep op alle leden voor het onderhoud van onze vaste route. Het onderhoud gebeurd in het voorjaar, juni/juli, voor onze tourtocht in september en in het najaar.

Alle leden werken dus ongeveer 1 per 3 jaar aan het onderhoud. Dit doen we op een zaterdagmorgen en/of middag. Ieder lid krijgt een persoonlijke uitnodiging voor dit onderhoud.

We vertrouwen erop dat ieder lid ook daadwerkelijk komt. Mocht dit onverhoopt niet lukken, zorg dan zelf voor vervanging. Huub Litjens is onze man die de route bladvrij houd middels een bladblazer.

De ATB routes Venray liggen allemaal op grond die eigendom is van de gemeente. Vandaar dat we regelmatig overleg hebben met de gemeente wat we gaan doen en wanneer, want we zitten tenslotte midden in een prachtige natuur. Dus zaken zoals een nieuw traject aanleggen, afwatering en hoog gras maaien bepaalt de gemeente uiteindelijk wat we mogen doen.

Wij zijn de gemeente erkentelijk dat ze ons, als mountainbikers, helpen om in deze mooie natuur te mogen biken. Samen zijn we sterk.